Hírek, események

Lovasi-Kovács Andrea interjúja Szabó István szári kollégánkkal

Ismerjük meg egymást!

Cselekvő kultúra nélkül nem épülhet a nemzet

Szabó István nyolc évig vezette a művelődési házat, gondozta a könyvtárat, szervezte községünk kulturális életét. Nyolc év viszonylag hosszú idő, tekintve, hogy elődei gyakran cserélődtek. Közösen tekintettünk vissza az elmúlt esztendőkre.

Hogy lettél a művelődési ház vezetője?

Számomra is váratlanul. Moharos Péter egy alkalommal megszólított, az utcán, hogy Dorottya lányom, aki akkor halasztott az egyetemen, nem szeretné-e átvenni a művelődési ház éppen megüresedő vezetői állását. Beszéltem a lányommal, de ő 20 évesen nem akart a könyvtárban ücsörögni, így én magamat ajánlottam. Kaptam egy kulcsot, és már csinálhattam is!

Milyen feladatok adódtak a nyolc év során?

Nagy munka volt 2015-16-ban a könyvtári állomány digitalizálása. Amikor ide kerültem, még Bicskéhez tartoztunk, utána kerültünk át Székesfehérvárra, a Vörösmarty Mihály Könyvtár által ellátott szolgáltató hely lettünk. A vonalkódozás akkoriban indult meg. Volt egy nagy selejtezés, ez akkor történt, amikor visszaköltöztem 2015-ben a felújítás után. Május elsején volt a ház átadása, a könyvek egy része még dobozokban állt, onnan szedtük ki a leválogatás és vonalkódozás során.

Mekkora a könyvtári állomány jelenleg?

8000 kötet körül, ebbe tartoznak a könyvek, újságok, cd-k, dvd-k is. Az új, Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszerben kapunk állami támogatást az ellátó könyvtáron keresztül. Negyedévente jön egy lista, melyet a fehérvári könyvtár állít össze, ebből lehet válogatni, ide besorolhatók az olvasói kérések is a keretösszeg erejéig. Az önkormányzati költségvetésben is van egy tétel, melynek 10%-át könyvtári dokumentumra kell költeni. Igy folyamatos a könyvtár bővülésé, megújulása. Kapunk ezen kívül könyveket felajánlásból, családi könyvtárból is.

Milyen a könyvtár látogatottsága most és milyen volt a vírushelyzet előtt?

Az átlaghoz képest nem rossz. Az ideális az lenne, ha a lakosság 20-25 %-a járna könyvtárba, de ez az internet világában csak álom. 6-7 % jár, 100 körüli szokott lenni s beiratkozók száma (125 volt a legtöbb), 1000 dokumentumot kölcsönöztek egy évben.
A 14 év alattiak nem nagyon járnak könyvtárba, a középiskolások sem ide járnak, hanem inkább a saját iskolájukba, a középkorúak és néhány nyugdíjas látogatja az intézményt. Van, aki rengeteget olvas, van, aki csak egy-egy könyvet visz el. Sokan rákaptak a könyvtárközi kölcsönzésre, mellyel bármilyen könyv néhány napon, legkésőbb egy héten belül elérhető akár Nyíregyházáról vagy Pécsről.
A tavaszi karantén időszak alatti 3 hónapban kb. 130 könyvet kölcsönöztek, telefonon vagy e-mailen kérték. Az országos statisztikánál egy nagyon picivel jobbak voltunk, nem esett vissza a forgalmunk. Ez a mostani téli időszakról nem mondható el sajnos. Elszoktak az emberek a könyvtártól, pedig az e-mailes kölcsönzési módszer most is működik.

Nem tartasz attól, hogy a könyvtár elveszíti létjogosultságát, az internet kiszorítja a hagyományos formát?

Reális a veszély, ezért a könyvtárak megújulnak manapság: van rá példa hogy a varrógéptől kezdve mindent betesznek, 3D nyomtatót szerezne Közösségi térré kell válni, ahol összejöhetnek a fiatalok. Egy picit nagy könyvtár ideálisabb lenne, nehéz itt rendezvényeket szervezni, pedig vannak kötöttségek, pl. a KönyvtárMozit csak itt lehet tartani, az előadásokat is ide kell szervezni, bár sokszor kikerültünk a nagyterembe. Van még egy terem, amit olvasóteremmé alakítottam. A könyvállomány bővülése miatt erre szükség volt. Maga a ház sem méretében, alapterületében, sem elrendezésében nem közösségbarát, de örülök, örüljünk, hogy legalább ennyi van, és reméljük, hogy lesz egy a XXI. század igényeinek megfelelő közösségi ház és könyvtár.

Óvodások, iskolások könyvtáriátogatásra jönnek-e?

Az óvodások rendszeresen jártak, utána az ovis elhozta anyukát vagy apukát, és beíratta a könyvtárba. Az óvodások könyvtárlátogatása jól működött, kölcsönöztek könyveket, amikből elalvás előtt az óvónéni olvasott nekik. Amikor elfogyott, jöttek a következő adagért. Az iskolások csak esetenként látogattak a könyvtárba, ám velük is voltak jól sikerült programok pl. Sohonyai Edit lendületes előadása, Úristen kamasz lettem!”, vagy említhetném a KönyvtárMozi Cigánymeséit, de könyvtárhasználati órát csak egy osztály igényelt.

Hogyan lehetne motiválni az embereket a könyvtárlátogatásra?

Olyan programokat lehetne szervezni, ami megszólítja mindkét felet, a szülőt és a gyereket is. Programok szervezésére kevés pénz áll rendelkezésre. Az éves keretösszeg gyakorlatilag egy vagy két előadó meghívására elegendő. Az elején barátaim, ismerőseim, sokan ingyen (mint pl. Ablonczy Balázs történész) vagy csekély összegért jöttek. A Szülők Akadémiája című programsorozat népszerű volt, sajnos a járványhelyzet vetett neki véget. Sokszor kérdeztem az embereket, hogy mi érdekelné őket, de nem érkeztek javaslatok. A zenei délutánok népszerűek voltak, ezeket érdemes lenne majd feléleszteni.

Milyen érzésekkel, tapasztalatokkal zárod ezt a 8 évet?

Szerettem itt lenni, jól éreztem magam, mások hogy ítélik ezt meg, az már más kérdés. Úgy gondolom, hogy ez jó időszak volt a könyvtár és a ház életében is. A visszajelzések is ezt mutatták. Amit lehetett, amit tudtam, megtettem. Lehet ez jobb is, főleg, ha a támogatás is kedvezőbb irányba mutat. Kovács Imre Attila volt itt egy évvel ezelőtt a magyar kultúra napján Tőle hallottam a következő mondatot: Amiként cselekvő hazaszeretet nélkül, úgy cselekvő kultúra nélkül sem épülhet a nemzet. Nemcsak sóvárogni, hanem képviselni és támogatni is kell a kultúrát. Úgy gondolom, amennyi re lehetett ebbe én beleálltam.
Szerveztem kiállításokat is, amik rengeteg munkát igenyeltek. Mindent egyedül csináltam a szervezéstől kezdve a képek felrakásáig. A megnyitókra sokan eljöttek, a fiatalok, és akik a ház programjain rendszeren részt vettek, megnézték a kiállítást. Úgy gondolom, ezt sem sok könyvtárban csinálják meg.
A vírus előtt mozgalmas élet, sok színes program volt. A falu minden korosztálya érintett volt: baba-mama klubtól a nyugdíjas összejövetelekig, jóga, táncpróbák, mazsorett csoport, gymstick, zumba – változatos volt a kínálat. A mostani polgármester szorgalmazza a rendezvényeket, még ha kisebb szamban is vesznek részt az emberek. Pestre elmennek az emberek színházba, de a helyi rendezvényre nem jönnek le, pedig itt is magas színvonalat igyekszünk képviselni.

Mit fogalmaztál meg az utódodnak tanácsként? Mit adnál tovább neki?

Az előbbi gondolatot szánom neki is, és mindenkinek. Ne csak igényeljék a programokat, vegyenek részt rajtuk aktívan. Köszönöm azoknak, aki eljöttek, támogattak.

Köszönjük a közösségért végzett munkát!

LKA

Megjelent a Kísbíró 2066 - Szár és Újbarok Önkormányzatának lapja 2021. januári számában.

Vörösmarty Mihály Könyvtár

Módszertani mozaik

Közérdekű és közhasznú oldalak; módszertani segédanyagok, online elérhető információforrások gyűjteménye, mely kifejezetten a Fejér megyei könyvtáros kollégák munkájához kíván segítséget nyújtani.

Fejér megyei kisokos

A Vörösmarty Mihály Könyvtár Helyismereti és digitalizálási csoportjának Fejér megyei vonatkozású adatbázisai:

FEJÉR MEGYEI ÉLETRAJZI LEXIKON:

Fejér Megyei Életrajzi Lexikon

DIGITALIZÁLT KÉPESLAPGYŰJTEMÉNY:

ÉVFORDULÓNAPTÁR 2022

FEJÉR MEGYE ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁRA

Bejelentkezés